Wiza partnerska

Wiza partnerska czyli Partner Visa jest wizą przeznaczoną dla osób które są:
- małżonkami/ żonami, lub
- partnerami/ partnerkami de-facto
australijskich obywateli i stałych rezydentów, a także w niektórych przypadkach partnerami uprawnionych Nowozelandczyków mieszkających w Australii.

 

Wizy partnerskie które można otrzymać to:

  • Wiza stałego pobytu dla osób które składają aplikację będąc już w Australii. Jest ona podzielona na wizę tymczasową (subclass 820), i wizę stałego pobytu (subclass 801)
  • Wiza stałego pobytu dla osób które składają aplikację nie bedąc jeszcze w Australii. Jest ona podzielona na wizę tymczasową (subclass 309) i wizę stałego pobytu (subclass 100)

 

Wizy w tej kategorii dają prawo do stałego pobytu w Australii i na ogół aplikacja składa się z dwóch etapów. Pierwszy to dwuletnia wiza pozwalająca na pobyt w Australii. Druga to pełna wiza stałego pobytu.

 

Dodatkowo osoby, które planują ślub mogą ubiegać się o tzw. wizę Prospective Marriage Visa (subclass 300), która daje prawo przyjazdu do Australii by poślubić australijskiego obywatela, stałego rezydenta Australii czy też uprawnionego Nowozelandczyka mieszkającego w Australii. Po ślubie można aplikować o wizę stałego pobytu.

Reklama dla visa eligibility assessment.